Hoe maak ik een tafel? Tips voor de beginnende meubelmaker.
1. Begin nooit zomaar. Kies eerst zorgvuldig je materiaal.
2. Bedenk het waarom van je keuze. Waarvoor dient die tafel? Wie gaan er straks aan zitten en wat doen ze?
3. Ongeveer 85 % van de tafels is rechthoekig. De rest is rond of ovaal (eivormig). Kies zorgvuldig je vorm. Denk na over de voor- en nadelen van de gekozen vorm.
4. Terug naar 1: nu komt het erop aan. Veel tafels zijn gemaakt van hout. Uiteraard zijn er ook andere materialen geschikt. Denk aan formica (het blad), roestvrij staal, plastic, bamboe, van alles is mogelijk. Maar: elk materiaal vereist weer ander gereedschap. Verdiep je in de constructiemogelijkheden en het benodigde gereedschap.
5. Nu kun je aan de slag! We zijn benieuwd.
Hoe maak ik een gedicht? Tips voor de beginnende dichter.
1. Begin nooit zomaar. Kies eerst zorgvuldig je materiaal.
2. Bedenk het waarom van je keuze. Wat wil je zeggen met dit gedicht en tegen wie? Wie zullen straks dit gedicht lezen en wat doen ze ermee?
3. Ongeveer 85 % van de gedichten past op één bladzij. De rest is langer. Kies zorgvuldig je vorm. Denk na over de voor- en nadelen van de gekozen vorm.
4. Terug naar 1: nu komt het erop aan. Veel gedichten zijn gemaakt van volzinnen. Uiteraard zijn er ook andere woordvolgordes mogelijk. Of je kunt de zinnen afbreken op (schijnbaar) onlogische plekken, je kunt spelen met de typografie (rare inspringingen), je kunt er grapjes in verstoppen en onverwachte woordspelingen. Een gedicht kan een rebus zijn, of een woordraadsel of een raar geformuleerde gedachte, van alles is mogelijk. Maar: elke keuze vereist z'n eigen methode. Verdiep je in de vormtechnische mogelijkheden en vergeet nooit de zeggingskracht.
5. Nu kun je aan de slag! We zijn benieuwd.
Hoe denk ik een ding? Tips voor de beginnende filosoof.
1. Begin nooit zomaar. Bepaal eerst zorgvuldig je thematiek.
2. Bedenk het waarom van je keuze. Waarom wil je hierover nadenken? Wie zal er straks naar luisteren en hoe wil je dat hij reageert?
3. Ongeveer 85 % van onze gedachten zijn triviaal. De rest is opmerkelijk of onzinnig. Kies zorgvuldig je onderwerp. Denk na over de betekenismogelijkheden van het gekozen onderwerp.
4. Terug naar 1: nu komt het erop aan. Veel gedachten bestaan uit formuleringen. Uiteraard bestaan er ook andersoortige gedachten. Denk aan fantasieën, wensdromen, angsten, maatschappelijke hervormingen, van alles is mogelijk. Maar: elke gedachte vereist weer een ander jargon. Verdiep je in de gedachtepatronen en de gezochte thematiek.
5. Nu kun je aan de slag! We zijn benieuwd.
donderdag 17 januari 2008
3 voor de prijs van 1
gemailed op 15:02
van / from : Adriaan Krabbendam
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten